Yoga

In ons dagelijks leven is het denken meestal erg actief en kunnen we onrust of druk ervaren van allerlei gedachten. Ook kun je spanning voelen in delen van je lichaam. Lichaam en geest weerspiegelen elkaar. Doordat we zo druk zijn met alles wat er van ons gevraagd wordt, verval je gemakkelijk in leven op de automatische piloot, zonder je echt bewust te zijn van wat er zich eigenlijk in jezelf afspeelt.

Het beoefenen van yoga helpt je de aandacht naar binnen te keren en je bewust te worden van je lichaam, je mogelijkheden en je grenzen. De adem is daarbij heel belangrijk. Yoga gaat uit van eenheid van lichaam en bewustzijn, waarbij de adem de verbinding vormt. Door de oefeningen raak je gaandeweg meer vertrouwd met je adem. Je ervaart hoe je door de concentratie op de adem bewust kunt ontspannen en anderzijds hoe de adem je ook met je kracht verbindt.

Door het bewust toelaten van de adem komt er meer ruimte in het lichaam, daar waar gedachtes, gevoelens en emoties opgeslagen zijn, zodat energie weer vrijer kan stromen. Het lichaam ontdoet zich van overmatige spanning en wordt sterker. Door de volledige aandacht, concentratie op je adem, verdwijnt de hectiek van het dagelijks leven en alles wat je nog ‘moet’ naar de achtergrond. Je ‘landt in jezelf, uit je hoofd’. Het denken wordt kalm. Er ontstaat een diepe rust waardoor inzichten kunnen vrijkomen waar je in je dagelijkse, meer rationele, bewustzijn meestal niet aan toekomt.

Yoga is jezelf ont(-)moeten en heeft een positieve invloed op je geestelijk en lichamelijk welzijn. Niet alleen op de mat, ook daarbuiten!